Vossen 

De vos is een hondachtige die op vrijwel het gehele noordelijk halfrond voorkomt. In de Benelux is de vos het grootste roofdier en heeft hier geen natuurlijke vijanden. Zijn prooien zijn meestal kleine en middelgrote prooidieren, zoals grote kevers, muizen en andere knaagdieren, konijnen, hazen, vogels en eieren, regenwormen en egels. Ook vruchten en bessen (vooral bramen) worden gegeten, evenals aas en afval.

Verspreiding

In Nederland komt de vos op de eilanden na in geheel het land voor. De vossen leven in holen in de grond (vossenbouw). Een vossenpaar, rekel (mannetje) en moer (vrouwtje), hebben een territorium van ongeveer 6 kmmaar dit kan oplopen tot wel 12 km2, afhankelijk van het voedselaanbod. Na de paartijd in december tot februari worden na circa 55 dagen 4 tot 6 vossen geworpen.

Vossen in de stedelijke omgeving

Vossen kunnen zich, door het ontbreken van natuurlijke vijanden, vrij voortplanten. Het laatste decennium worden steeds meer vossen dichterbij de stedelijke omgeving waargenomen. Hierdoor komen er ook meer berichten over overlast door vossen; vossen bijten de kippen in hun hok allemaal dood (bijt vaak meer dood dan hij nodig heeft) en haalt prullenbakken overhoop. De kans dat een vos de voor de mens gevaarlijke ziekten overbrengt op de mens is zeer klein.

Oplossingen

De vos bejagen in de stedelijke omgeving behoort niet tot de mogelijkheden. Het nemen van preventieve maatregelen om zo schade of overlast te voorkomen is wel mogelijk. Belangrijk is daarbij het terugbrengen van de vossenpopulatie rondom een stad of dorp. 

terug